lørdag 25. februar 2012

Foccacia

 
God til det meste- salat, suppe, med ost og salami i mellom og som tilbehør.


Kvelden før

300 gr hvetemel
3 dl vann
20 gr gjær

Samme dag

2,5 dl vann
 30 gr rapsolje eller olivenolje
5 dl hvetemel


Lag en deig av hvetemel, vann og gjær kvelden før, den skal være klissete. Sett plastfolie over bakebollen og la stå til neste dag.
Da blander du hvetemelet, salt og vannet til en løs og klissete deig. Smør en form med olje godt på alle kanter. Hell deigen opp i den- er nok til en stor langpanne denne oppskriften- eller del den i 2 mindre. Ha litt olje over den også og strø over krydder. F.eks rosmarin og flaksalt. Du kan også ha på soltørkete tomater, oster, oliven ut fra det du har lyst på. La den heve ca 1 time så kan den stekes.

Stek på 230 grader i ca 15 minutter.

Velbekomme !

søndag 12. februar 2012

Solskinnsboller


Passer fint med Solskinnsboller på en dag som denne, med melisglasur på toppen ble de helt nydelige!

Det er en stor deig, så oppskriften kan fint halveres- det ble 40 store Solskinnsboller

250 gr smør
8 dl lettmelk eller vann
2 dl appelsinjuice
3 dl sukker
2 egg
2 poser tørrgjær for søte deiger
4 ts kardemomme
ca 2,1 kg hvetemel

Fyll

5 ss brunt sukker
4 ss kanel
1 pakke med ferdig vaniljekrem

Rosiner om det ønskes

egg til pensling


Smelt smør, tilsett melk eller vann og appelsinjuice. Varm til den blir fingervarm. Rør gjæren ut i litt av væsken- tørrgjær tilsettes direkte i bollen sammen med hvetemelet. Rør eggene ut i resten av melken.


Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går. Elt deigen i maskinen i ca 6-8 minutter helt til den blir glatt og smidig og slipper bakebollen.


Dekk til bakebollen og sett til heving i ca 40 minutter


Ha deigen ut på bakebordet og del den i to emner. Kjevle hver del ut til et rektangel.


Dryss over kanel og brunt sukker. Jeg tok rosiner også på den ene halvparten.  Rull sammen og del i skiver som til kanelboller. Sett de på stekebrettet og la de heve i 40 minutter med klede over.


 Lag en grop i hver bolle og legg i en ss vaniljekrem i hver bolle, Pensle med sammenpisket egg og stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.


Velbekomme


torsdag 9. februar 2012

4-korn brød med skålding


 

100 gr helkorn rug
50 gr sesamfrø
50 gr linfrø
50 gr solsikkekjerner
3 dl vann

Til deigen som gir 2 brød

550 gr hvetemel
60 gr sammalt rug fin
60 gr siktet rugmel
550 gr ferdig skålding
4 dl vann
20 gr salt
1 pk tørrgjær eller fersk


Vei opp å ha alle frøene som skal være i skåldingen i en bolle, og ha på kokende vann. La bollen stå helt til den er avkjølt- gjerne natten over.


Start selve bakingen med å ha i mel, salt og gjær i bakebollen og omtrent 3,5 dl av vannet. Kjør dette på middels hastighet i ca 5 minutter og spe sakte med resten av vannet.


 Når blandingen er glatt og slipper eltebollen. bryter du opp skåldingen og har den i. Kjør blandingen på sakte fart til alt er godt blandet inn. Sett deigen til modning i 1,5 time under plastfilm


Strø litt mel på bakebenken og ta deigen over på denne. Fold og strekk deigen forsiktig som en konvolutt. Del deigen i to,  og rundvirk emnene og la dem hvile i 30 minutter under bakeklede.
Smør to bakeformer godt.


Form emnene til to brød og ha de i bakeformene. La de heve i ytterligere 30 minutter, under bakeklede
Stekes på nederste rille i ovnen på 220 grader i ca 40 minutter. Avkjøles på rist.

Velbekomme !



Velbekomme