søndag 22. juni 2014

Villa Fridheim

I helgen så har jeg og Finn vært på tur og moren min har vært her å passet Leo- i det samme vi skulle dra så sier hun at dere burde dra innom Villa Fridheim for det er i nærheten av der dere skal !
 Der har hun sammen med sin bror, svigerinnen og min mormor og morfar vært på ferie - den gangen det var pensjonat. Vi snakker fra 1950-1960 tallet.
 Nysgjerrig som jeg er og glad jeg er i nostalgi og tanken på at mine kjære besteforeldre hadde feriert der- så stakk vi innom dette fantastiske huset og stedet.  
 
 
Villa Fridheim er et av Norges største og best bevarte hus i Sveitserstil med sine litt over 600 kvm , bygget som landsted i 1892 av trelastforhandler Svend Haug og hans kone Thea
 


For noen flotte klær de hadde både damene og mennene.
 Synes jo billedrammen er flott også jeg da, hi hi !


Villa Fridheim ligger som et Soria Moria slott med sitt 30 meter høye tårn på Bjørøya midt i Krøderfjorden. Huset har fem etasjer.


Her har vi kommet oss inn og for et vakkert hus både på utsiden og innsiden. Vi skulle bare se hvor dette var og regnet ikke med å finne noe så flott.
Nå har vel jeg aldri fortalt det før her i blogglandia men jeg enser ofte ting og kan se og høre det som er på den andre siden og som er skjult for de fleste. Det var ikke noe jeg tenkte på da vi ankom men kjente på sterke energier med en gang jeg kom inn. Følte det sto en dame bak meg da jeg tok bilde av trappegelenderet, og at det var ei dame halvveis opp i trappa. Så ble alle bildene mine svarte og sluttet og virke. 
Vi ble møtt av den daglige lederen Lise Wiker og hun sa hun gjerne kunne fortelle oss masse om stedet og vi skjønte at vi måtte tilbake dagen etter når vi hadde bedre tid.

 
Etter å ha skrudd av og på telefonen et par ganger, og med vær så snill få den til å virke, jeg beklager at jeg tok bilder uten å spørre, det skal ikke skje igjen.
Så var heldigvis telefonen og kamera på den i orden igjen.
 

Når vi kom igjen dagen etter, så ble vi igjen møtt av koselige Lise Wiker og vi pratet om det som hadde skjedd med telefonen. Hun fortalte at joda, det var nok flere som var i dette huset. Jeg gikk og hadde en prat med Thea og fikk beskjed om at du kan ikke bare komme sånn bardus på - her skal det være orden og vises høflighet. Da var det greit- jeg kunne få ta bilder og jeg tok mange.
Tok et forsiktig bilde først av meg selv i et speil- joda telefonen virket den !


På vei opp trappen så hang dette bilde- og ja det var jo det vi nettopp hadde snakket om. Både barn og voksne skal vise høflighed


Dette stedet rommer så mye og det har skjedd så mye her

 
Villaen ble reddet i siste liten med bare noen få timer fra sanering i en brannøvelse i 1980.
I 1986 så var starten til det som er i dag.
I dag er det et eventyrmuseum med utstillinger om Asbjørnsen & Moe, de som samlet historiene som ble våre eventyr, og de som tegnet illustrasjonene i bøkene deres; Kittelsen, Werenskiold, Sinding og mange, mange flere. I tillegg finnes det eventyrrom, eventyrtablå og eventyrmalerier. Hvert år holdes det kunstutstillinger. Første helgen i juli er det Eventyrfestival.
 

 
 
Så mye fint å se og mange spennende korridorer, trapper opp og trapper ned

 
Det er en koselig cafe med middagsretter, påsmurt, rømmegrøt, speketallerken og  vafler som også er verd et besøk.
 
 
Her kan vakre tidsriktige tapeter, listverk, dører, vinduer, ovner og hyller beskues og nytes.
 
Villa Fridheim er et perfekt sted for bryllup og store selskap. Da dekkes det opp i storsalen.
 

Utsikten fra en av de mange balkongene er det heller ingenting å si på

 
Under krigen så var huset okkupert av tyskere og da var det en bordell her som de "hygget" seg med.
 

Alle takene i huset er forskjellige


Alt som skal gjøres av vedlikehold med huset skal godkjennes av riksantikvaren


Det hadde fort gått over to timer og vi syntes vi nettopp hadde kommet


De vakreste ovnerTelefonen er fremdeles på plass


Villa Fridheim var en av de første husene som fikk innlagt kaldt og varmt vann- for en luksus på slutten av 1800 tallet
 


Du kan like siden til Villa Fridheim på facebook og lett følge med på hva som skjer, klikk  HER


Kunne godt hatt dette tapetet her hjemme - syntes den er helt nydelig


Det er et godt sted å være


Det er litt av en historie dette huset bærer. Det har skjedd mye på de over 100 årene som Villa Fridheim er.
 Thea og Svend fikk fem barn og den ene datteren Rilda var veldig uheldig. Hun ble smittet med syflis av sin mann som var handelsreisende og hadde vært en stund på Cuba. Rilda ble sinnsyk i en alder av 25 år.   Om hun ble sperret inne bak gitter i dårlige perioder, vet vi ikke. Men det ble funnet gitre under restaureringen, og antar at formålet med dem var å sperre Rilda inne - for å beskytte henne mot seg selv og andre.  Jeg fant det rommet som hadde vært hennes.


Her på toppen av tårnet sier vi takk for oss og vi skal tilbake igjen.
Takk til Lise Wiker for koselig mottakelse og samtaler.
 
Dette blogginnlegget klarte jeg ikke å lage kortere- det er nok det lengste jeg noen gang har laget- men det kunne lett blitt tre ganger lengre.  
Vil du se mer så er Villa Fridheim sin hjemmeside  HER

 
Smil og klem
 
Monica
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar